Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana tapahtunut digitalisaatio on muuttanut maailmaa pysyvästi. Myös vuonna 2020 maailmaa riivanneella koronapandemialla on väistämättä pysyviä vaikutuksia sekä kokonaisten maiden toimintaan että yksittäisten ihmisten elämään.
Työn tekemisen tavat ovat muuttuneet pysyvästi, ja siinä missä joillakin aloilla on syntynyt kovia tappioita ja työttömyyttä, joillakin aloilla työn määrä on moninkertaistunut. Työikäisen väestön kannalta nämä muutokset ovat ennen kaikkea mahdollisuus uudistua ja kokeilla työllistymistä kokonaan uusilla aloilla. Tässä artikkelissa kerromme digiajan liiketoimintamahdollisuuksista netissä.
Työllisty netissä
Koronapandemia on vienyt palaverit ja asiakastapaamiset verkkoon. Etätyöskentely on tulevaisuudessa osa työpäivää lähes kaikilla työpaikoilla. Myös opetus eri koulutusasteilla on siirtynyt netin monille alustoille, ja tämä on synnyttänyt osaltaan tarpeen uusille osaajille. Opettaminen verkossa on erilaista kuin luokkahuoneessa, ja toisaalta nettialustoilla toimiminen lisää tarvittavan tukihenkilöstön määrää oppilaitoksissa ja organisaatioissa yleensä.
Netti on myös paikka löytää uutta työtä. Sosiaalisen median palveluissa työnhakijat ja työnantajat kohtaavat, ja merkittävä osa avoimista työpaikoista ei koskaan tule niin sanotusti vapaille markkinoille. Aktiivinen rooli sosiaalisessa mediassa edistää ammattilaisena profiloitumista ja edistää siten myös uuden työn löytymistä.
Yrittäjäksi verkossa
Netti mahdollistaa sekä osa-aikaisen että kokopäiväisen työllistymisen. Voit esimerkiksi perustaa verkkokaupan tai myydä osaamistasi netin monilla freelancer-alustoilla, joissa asiakkaat ja työn tekijät voivat kohdata. Freelancerin työ ei ole riippuvainen ajasta tai paikasta eikä edes maantieteellisistä rajoista. Monet suuretkin yritykset ostavat osan käyttämistään palveluista suoraan freelancereilta. Harvalla yrityksellä on esimerkiksi tarvetta kokoaikaiselle kääntäjälle tai verkkosivujen sisällöntuottajalle.
Suomi on marginaalinen kieli, jota koneet eivät osaa vielä luonnollisella tavalla kääntää. Tämän vuoksi erityisesti käännösosaamisen kysyntä verkossa on suurta. Kääntäjän työhön ei ole suoraa koulutusta, ja usein kääntäjänä työskentelevät ovat opiskelleet kielten lisäksi myös muita aloja.
Freelancerina toimiminen ei välttämättä edellytä oman yrityksen perustamista. Hyvin monet freelancerin työtä tekevät toimivat ensin niin sanottuina kevytyrittäjinä ja käyttävät laskutuksen ja muiden paperiasioiden hoitoon ulkopuolista yritystä. Kevytyrittäjän ei tarvitse itse huolehtia verotuksesta, sillä laskutuspalvelu hoitaa verojen laskun ja maksun puolestasi.